piątek, 13 listopada 2015

Pełnoziarniste kluski z jarmużem i szałwią



Jeśli nie macie jeszcze dość zielonego zapraszam na zapowiadane wcześniej jarmużowe kluseczki. 
Do ich przygotowania wykorzystałam mąkę pszenną pełnoziarnistą ale możecie też użyć białej mąki lub przygotować wersję bezglutenową. Każda mąka inaczej chłonie płyny więc tak naprawdę jej ilość można dokładnie określić dopiero przygotowując to danie. Kluski są bardzo delikatne w smaku a aromatycznej polewie dosyć intrygujące w smaku.


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania,
  • szklanka jarmużu,
  • 1 łyżka oleju (do ciasta),
  • 1 łyżka oleju lub margaryny bezmlecznej,
  • kilka listków szałwii, 
  • ząbek czosnku,
  • skórka z cytryny,
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę na kluski, ilość wody dostosuj do ilości przygotowywanych kluseczek.
  2. Jarmuż zmiksuj z niewielką ilością wody lub zmiel w maszynce do mięsa. Do mąki dodaj jarmuż oraz łyżkę oleju. Wyrób dokładnie ciasto na kluski ręcznie lub mikserem (końcówka do wyrabiania ciasta) a następnie uformuj w rulon i odcinaj po kawałku formując w dłoniach okrągłą kluskę.
  3. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli, jeśli ograniczasz ilość soli w diecie możesz ją pominąć lub dodać szczyptę soli bezpośrednio na kluski przed podaniem.
  4. Na małej patelni rozgrzej margarynę lub olej, dodaj posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny u listki szałwii. Smaż przez chwilę aż zaczną się uwalniać aromaty przypraw. Podaj kluseczki polane aromatyczną polewą. Świetnie smakują również na drugi dzień obsmażone na margarynie z dodatkiem szałwii.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.