Lubicie jesień? Ja bardzo... to chyba moja ulubiona pora roku ale dni takie jak dzisiejszy troszkę mnie przytłaczają. Choć nawet te szare i deszczowe popołudnia można spędzić w miłym towarzystwie, przy kubku gorącej herbaty i ogniu trzaskającym w kominku to dzisiejszy dzień wymieniłabym bez żalu za pół godzinki słońca lub przynajmniej światła, które pozwoliłoby naładowań baterie.
Aby troszkę rozweselić ten dzień ten dzień zmieniłam kuchnię w mały poligon doświadczalny gdzie główną rolę gra dziś zieleń. Skoro na dworze szaro i smutno to choć na talerzu niech zapanuje wiosna. Zapraszam na pyszną, rozgrzewającą zupę z jarmużu, soczewicy i groszku i dodatkiem wędzonego tofu i aromatycznym chilli.
Składniki (na 2 duże porcje):
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- szklanka zielonego groszku,
- szklanka posiekanego jarmużu, bez łodyg,
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego,
- wędzone tofu starte na tarce o drobnych oczkach
- olej z chilli,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj i przesmaż na niewielkiej ilości oleju. Gdy zacznie się przyrumieniać wsyp soczewicę i mniej więcej połowę bulionu. Gotuj na małym ogniu przez ok 20-30 minut aż soczewica zrobi się miękka.
- Dodaj zielony groszek i drobno posiekany jarmuż oraz resztę bulionu. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Pamiętaj by usunąć łodygi i jarmużu, mogą być twarde. Jeśli nie chcesz ich wyrzucać dodaj je do zupy razem z soczewicą by miały możliwość się ugotować lub wykorzystaj wraz z innymi warzywami do przygotowania bulionu, który dodasz do zupy.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż zupę do miseczek a przed podaniem posyp startym wędzonym tofu i skrop olejem aromatyzowanym chilli, koniecznie z dodatkiem płatków chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.