Są takie smaki, które od razu kojarzą się z daniami mięsnymi. Jednym z nich jest na pewno tak popularne spaghetti bolognese, podawane z sosem na bazie mielonego mięsa. Ale jak wiele dań i to łatwo można przygotować w wersji wegańskiej. To alternatywa dla wszystkich wegan tęskniących za dawnymi smakami lub po prostu sposób na przygotowanie tego pysznego dania w troszkę inny sposób. Jeśli macie więc ochotę na spędzenie czasu przy kuchni polecam, na pewno się nie zawiedziecie a może będziecie zaskoczeni pełnym smakiem i aromatem dania. Przygotowanie sosu jest trochę pracochłonne, zdecydowanie odbiega od klasycznego przepisu ale naprawdę jest warte zachodu. Przepis przetestowany nie tylko na wegańskim podniebieniu :), przeszedł test śpiewająco, co więcej fakt, że "mielone" zrobione jest z tofu było niemałym zaskoczeniem.
Składniki:
na "mielone" z tofu
- opakowanie tofu naturalnego lub wędzonego 180-200 g,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki, ostrej lub łagodnej zależnie od upodobań,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki płatków drożdżowych
sos do makaronu:
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 5 małych pieczarek,
- mały kawałek imbiru,
- puszka pomidorów krojonych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki suszonego oregano lub łyżka posiekanego świeżego,
- łyżka cukru trzcinowego
- kilka suszonych grzybów,
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku
- olej
- dodatkowo makaron spaghetti (lub inny)
- wegański parmezan do podania
Przygotowanie:
- Odsącz tofu, przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę i płatki drożdżowe. Dobrze wymieszaj, starając się by przyprawy dokładnie pokryły tofu.
- Cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę u usmaż z dodatkiem oleju aż mocno się zrumienią. Dodaj tofu. Wymieszaj i smaż przez 15-20 minut aż woda odparuje a tofu stanie się chrupiące i sypkie. Możesz też smażyć je przez 5 minut a potem zapiekać w temperaturze 170 st. C w piekarniku sprawdzając co jakiś czas by się nie przypaliło. Tak przygotowane tofu będzie świetną podstawą do sosu, lasagne, jako dodatek do sałatki czy kanapek.
- Zamocz suszone grzyby w niewielkiej ilości wrzątku a następnie drobno je posiekaj. Pokrój drobno cebulę, czosnek, seler naciowy, imbir i pieczarki. Rozgrzej mocno patelnię, dodaj niewielka ilość oleju i zesmaż na nim posiekane warzywa i grzyby. Gdy mocno się skarmelizują dodaj wodę spod grzybów i czerwone wino. Gotuj na niewielkim ogniu aż woda i alkohol odparują. Dodaj puszkę pomidorów, cynamon i cukier i oregano, gotuj do chwili aż sos stanie się gęsty.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem udekoruj listkami oregano lub bazylii i wegańskim parmezanem.
Smacznego!
chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Polecam, jak dla mnie rewelacja i pole do dalszych eksperymentów kulinarnych :)
Usuń