poniedziałek, 2 listopada 2015

Wegańskie spaghetti bolognese


Są takie smaki, które od razu kojarzą się z daniami mięsnymi. Jednym z nich jest na pewno tak popularne spaghetti bolognese, podawane z sosem na bazie mielonego mięsa. Ale jak wiele dań i to łatwo można przygotować w wersji wegańskiej. To alternatywa dla wszystkich wegan tęskniących za dawnymi smakami lub po prostu sposób na przygotowanie tego pysznego dania w troszkę inny sposób. Jeśli macie więc ochotę na spędzenie czasu przy kuchni polecam, na pewno się nie zawiedziecie a może będziecie zaskoczeni pełnym smakiem i aromatem dania. Przygotowanie sosu jest trochę pracochłonne, zdecydowanie odbiega od klasycznego przepisu ale naprawdę jest warte zachodu. Przepis przetestowany nie tylko na wegańskim podniebieniu :), przeszedł test śpiewająco, co więcej fakt, że "mielone" zrobione jest z tofu było niemałym zaskoczeniem.

Składniki:

na "mielone" z tofu
  • opakowanie tofu naturalnego lub wędzonego 180-200 g,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki, ostrej lub łagodnej zależnie od upodobań,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych


sos do makaronu:
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • 5 małych pieczarek,
  • mały kawałek imbiru,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub łyżka posiekanego świeżego,
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka suszonych grzybów,
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • dodatkowo makaron spaghetti (lub inny)
  • wegański parmezan do podania

Przygotowanie:
  1. Odsącz tofu, przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę i płatki drożdżowe. Dobrze wymieszaj, starając się by przyprawy dokładnie pokryły tofu.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę u usmaż z dodatkiem oleju aż mocno się zrumienią. Dodaj tofu. Wymieszaj i smaż przez 15-20 minut aż woda odparuje a tofu stanie się chrupiące i sypkie. Możesz też smażyć je przez 5 minut a potem zapiekać w temperaturze 170 st. C w piekarniku sprawdzając co jakiś czas by się nie przypaliło. Tak przygotowane tofu będzie świetną podstawą do sosu, lasagne, jako dodatek do sałatki czy kanapek.
  3. Zamocz suszone grzyby w niewielkiej ilości wrzątku a następnie drobno je posiekaj. Pokrój drobno cebulę, czosnek, seler naciowy, imbir i pieczarki. Rozgrzej mocno patelnię, dodaj niewielka ilość oleju i zesmaż na nim posiekane warzywa i grzyby. Gdy mocno się skarmelizują dodaj wodę spod grzybów i czerwone wino. Gotuj na niewielkim ogniu aż woda i alkohol odparują. Dodaj puszkę pomidorów, cynamon i cukier i oregano, gotuj do chwili aż sos stanie się gęsty.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem udekoruj listkami oregano lub bazylii i wegańskim parmezanem.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jak dla mnie rewelacja i pole do dalszych eksperymentów kulinarnych :)

      Usuń

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.