Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? Dziś mam taki zakręcony dzień, że zupełnie nie mam głowy do bardziej skomplikowanych przepisów, które czekają na wypróbowanie. Postanowiłam zrobić małe porządki w lodówce i wykorzystać resztkę pasty z pomidorów i ciasto francuskie, które w weekend miało magicznie zmienić się w słodkie ciasteczka ale jakoś nie zdążyło. Czy weekendy zawsze muszą być takie krótkie? Tak więc zamiast słodkości wyszły ślimaczki z kolorowym nadzieniem, w towarzystwie sałatki z rukoli w sam raz na szybki obiad. Świetnie sprawdzą się też jako przekąska gdy goście pukają do drzwi a w lodówce same resztki. Nie lubię gotowców ale ciasto francuskie w takiej formie czasem się przydaje :)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego,
- mały słoiczek pasty z suszonych pomidorów lub pół słoika suszonych pomidorów w oliwie, zblendowanych na pastę (z dodatkiem 2 ząbka czosnku),
- garść rukoli,
- 50 g wędzonego tofu,
- garść pistacji,
- kilka małych różyczek zblanszowanego kalafiora/brokuła,
- suszony tymianek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
- Ułóż ciasto na blacie szerszą stroną do siebie. Posmaruj ciasto pastą z pomidorów zostawiając ok 2-3 cm od szerszego brzegu. Na paście ułóż rukolę i pokrojone w kostkę tofu a następnie oprósz tymiankiem lub natką pietruszki.
- Podziel kalafiora lub brokuła na małe różyczki i ułóż na rukoli wzdłuż dłuższego boku cista w odległości ok. 3 cm od brzegu.
- Posiekaj pistacje i posyp nimi farsz. Zwiń w ciasny rulonik, suchy brzeg możesz posmarować delikatnie wodą by lepiej się skleiły.
- Pokrój rulon ostrym nożem na plastry o grubości 1-1,5 cm i ułóż je delikatnie na papierze do pieczenia.
- Piecz przez kilka minut aż ciasto zacznie się rumienić.
- Najlepiej smakują na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.