niedziela, 15 listopada 2015

Pieczone bakłażany z nadzieniem z duszonych warzyw i ryżu


Zdarza Wam się wejść do kuchni z prostym pomysłem na obiad w głowie lub wyszperanym gdzieś przepisem na danie, które koniecznie trzeba wypróbować, przygotować wszystkie składniki a potem ugotować z nich coś innego? Ja mam tak ciągle, najpierw szczegółowo planuję strategię, przygotowuję wszystkie składniki a potem okazuje się, że na ich widok w głowie otwiera się jakaś szufladka z przepisem, który koniecznie... w tej chwili... muszę wypróbować.
Dziś na obiad miało być proste, choć  nie z nazwy ;) ratatoullie a wyszły pieczone bakłażany z nadzieniem z duszonych warzyw i czerwonego ryżu. Wierzch bakłażanów posypałam startym wędzonym tofu, w tym przepisie nie miała to być namiastka żółtego sera, chciałam uzyskać chrupiącą skórkę co udało się doskonale. Pestki granatu, które w pierwszej chwili wykorzystałam tylko w celach dekoracyjnych świetnie wpasowały się w całe danie tworząc kwaskowaty kontrast do ostrego nadzienia. Z podanych składników wyjdzie ogromna porcja dla jednej głodnej osoby lub dwie mniejsze porcje. Tak przygotowany bakłażan może stanowić główne danie ale świetnie będzie pasował też jako dodatek do białego lub czerwonego ryżu, który dodałam też do nadzienia.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 mała cukinia,
  • kilka małych cebulek,
  • 50 g czerwonego ryżu,
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka,
  • pół szklanki ciecierzycy z zalewy lub gotowanej,
  • natka pietruszki,
  • pestki granatu,
  • wędzone tofu,
  • pół łyżeczki harissa (proszku, nie pasty),
  • pół łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki zataru,
  • pół szklanki wody,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Przekrój bakłażana na pół. Łyżką usuń miąższ z obu połówek nie uszkadzając skórki. Ułóż wydrążone połówki w naczyniu do zapiekania i oprósz je solą. Miąższ bakłażana pokrój w grubą kostkę.
  2. Obierz cebulki, pokrój cukinię i paprykę w grubą kostkę.
  3. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju, wsyp kumin i cebulki w całości i smaż przez kilka minut aż cebulki zaczną się przysmażać.
  4. Dodaj do garnka paprykę i ryż a po kilku minutach cukinię, bakłażana i ciecierzycę. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. W tym czasie woda powinna odparować a ryż zmięknąć. Nie przejmuj się jeśli będzie twardawy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  6. Do garnka z duszonymi warzywami dodaj koncentrat pomidorowy, harissę, dopraw solą i pieprzem.
  7. Przygotowanym nadzieniem wypełnij połówki bakłażana. Zapiekaj je przez 25 minut, po tym czasie posyp startym tofu i piecz jeszcze przez 15 minut.
  8. Przed podaniem posyp danie zatarem, natką pietruszki i pestkami granatu. Możesz także skropić danie oliwą lub podać z jogurtem sojowym wymieszanym z łyżeczką tahini.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.