Warzywne noodle czy jak kto woli makaron z warzyw to jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne dania, które można przygotować w kilkanaście minut. Wystarczy posiekać wybrane warzywa spiralizerem, wymieszać kilka składników na sos i cieszyć się smakiem lekkiego, sycącego dania.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 marchewka
- garść grubo posiekanej zielonej cebulki,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3-4 łyżki wody,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- sól do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z cukinii i marchewki zrób makaron. Jeśli nie masz spiralizera skorzystaj z mandoliny, nożyka do julienne lub po prostu ostrego noża.
W naczyniu zmieszaj masło orzechowe, olej, syrop z agawy, sok z cytryny i sos sojowy. Dodaj 3 łyżki wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj więcej wody i ponownie wymieszaj.
Na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzeszki i sezam.
Połącz warzywa z sosem i dokładnie je wymieszaj. Odstaw na 5 minut by warzywa lekko zmiękły i nabrały smaku. Przed podaniem posyp uprażonymi orzechami i sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.