Cukinia nigdy nie należała do moich ulubionych warzyw i choć w moim menu pojawiała się do tej pory bardzo często była raczej tłem dla innych, bardziej zdecydowanych smaków. Tak było do czasu... do czasu aż odkryłam spagetti z cukinii. Przygotowanie "makaronu" z warzyw to świetny sposób na przemycenie w diecie jeszcze większej ilości warzy, obniżenie kaloryczności posiłku lub po prostu stworzenie czegoś nowego. W końcu w kuchni nie ma żadnych granic...
Składniki:
- 2 cukinie (najlepiej o długości nie przekraczającej 25 cm, czym mniejsze tym smaczniejsze),
- duża garść jarmużu,
- garść listków bazylii,
- ząbek czosnku,
- oliwa (dowolna, można wykorzystać olej spod suszonych pomidorów),
- orzeszki piniowe (łyżka lub więcej),
- sól,
- pieprz,
- zimna woda,
- garść bobu lub groszku (ugotowanego na parze, opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinie
pokrój na spagetti przy pomocy spiralizera. Jeśli nie posiadasz tego
(genialnego;)) przyrządu pokrój warzywa nożem do julienne, obieraczką do
warzyw lub zwykłym nożem.
W
blenderze kielichowym umieścić jarmuż, bazylię, orzeszki piniowe,
czosnek i oliwę. Jeśli tak jak ja ograniczasz ilość tłuszczu w posiłkach
dodaj 1 łyżkę oliwy i 2-3 łyżki wody (lub więcej, jeśli potrzeba).
Zmiksuj
wszystkie składniki do uzyskania konsystencji pesto. Dopraw solą i
pieprzem. Wymieszaj "spagetti" z pesto, tak by "makaron pokrył się nim
równomiernie. Na koniec dodaj ugotowany bób lub groszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.