wtorek, 4 sierpnia 2015

Pasta kanapkowa z bobu


Gotowanie to jedna z moich ulubionych czynności. Garnki, patelnie, kubki, miski i sztućce to mój żywioł. Do tego mnóstwo świeżych warzy, wybór kasz, makaronów czy nasion i zapominam o całym świecie. Czasem są jednak takie dni, gdy na myśl o gotowaniu opadają mi ręce. A jeść trzeba ;) Wtedy najchętniej przygotowuję pyszne, szybkie pasty kanapkowe. Wystarczy kilka podstawowych składników by szybko wyczarować coś smacznego, idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub jako dip do świeżych warzyw lub domowych chipsów.

Składniki:
  • 500 g bobu świeżego lub mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • garść listków mięty i bazylii,
  • oliwa,
  • zimna woda,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bób ugotuj do miękkości w wodzie lub na parze. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą (najlepiej z lodem) by zatrzymać proces gotowania a dzięki temu piękny zielony kolor. Obierz twarde skórki. Zmiksuj bób z czosnkiem i ziołami. Dodaj łyżkę oliwy oraz tyle zimnej wody by uzyskać konsystencję pasty. Przypraw solą i pieprzem. 
Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem z dodatkiem rukoli i posypką z wędzonego tofu lub tofu w słonej zalewie.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.