poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Faszerowane ziemniaczane łódeczki


Bardzo lubię szybkie i sycące dania do przygotowania których wystarczy kilka prostych składników. Faszerowane łódeczki to jedna z tych propozycji, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. Najwięcej czasu zajmie ugotowanie ziemniaków ale można to zrobić wcześniej lub wykorzystać ziemniaki, które zostały z innego dania. Zwykle przygotowuję łódeczki dzień wcześniej, wstawiam do lodówki w naczyniu do zapiekania a po powrocie z pracy wstawiam je do rozgrzanego piekarnika. Samo pieczenie zajmuje kilkanaście minut czyli tyle ile potrzeba na przygotowanie pysznej sałatki z kiszonej czerwonej kapusty, marchwi, cebuli, imbiru i szczypiorku jako dodatku.
Najbardziej w tym daniu lubię to, że za każdym razem może być inne, pomidory można zastąpić oliwkami, kaparami, posiekanymi brokułami, papryką, porem i chyba każdym innym warzywem. Cebulkę można zastąpić szczypiorkiem, pietruszką czy kolendrą, zamiast tymianku można użyć estragonu, cząbru, majeranku czy innych ziół pasujących do pozostałych dodatków. Mnóstwo możliwości a do tego proste danie, które wygląda bardziej efektownie niż pospolity (i niedoceniany) ziemniak, z którego zostało przygotowane.


Składniki:
  • 4 duże ziemniaki,
  • 100 g naturalnego tofu,
  • 1 mała cebula
  • 4 suszone pomidory z oleju,
  • 1 łyżka oleju spod pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • zielona cebulka,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej smakowy lub pesto
Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w wodzie lub na parze. Gdy będą miękkie przełóż delikatnie na talerz i zostaw na jakiś czas żeby przestygły. Ostrym nożem przekrój każdego ziemniaka na pół. Przełóż do naczynia do zapiekania. Delikatnie wydrąż łyżką każdą połówkę ziemniaka tak by nie naruszając skórki usunąć jak najwięcej miąższu. Wydrążony miąższ przełóż do dużej miski, dodaj tofu i przy pomocy tłuczka do ziemniaków połącz we w miarę gładką masę. Cebulkę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju spod pomidorów, pomidory pokrój w drobną kostkę, zieloną cebulkę i czosnek posiekaj. Dodaj do masy. Przypraw świeżym lub suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
Napełnij ziemniaczane łódeczki przygotowanym farszem. Skrop olejem spod pomidorów i zapiekaj w temperaturze 200 st. C do chwili aż wierzch farsz zacznie się rumienić a skórki ziemniaków staną się chrupiące. Przed podaniem skrop olejem smakowym np.  z chilli lub pesto albo podaj z sosem jogurtowo czosnkowym z miętą.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.