Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Wystarczy kilka minut by w upalny dzień przygotować pyszne, sycące danie. Najczęściej jadam tę tradycyjną, gotowaną na parze lub z wody z bułką tartą. Od czasu do czasu mam jednak ochotę odczarować to pyszne warzywo i podać je inaczej niż zwykle. A gdy uda się to zrobić w mniej niż pół godziny wtedy sukces murowany.
Składniki:
- 500 g dowolnej fasolki szparagowej (surowej lub ugotowanej na parze),
- garść pomidorków koktajlowych,
- mały kawałek świeżego imbiru,
- cebulka dymka,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
- pól łyżeczki ostrej papryki w płatkach (np. habanero lub chilli),
- 2 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich (lub innego),
- sól do smaku
Przygotowanie:
Imbir,
czosnek i cebulkę posiekaj w plasterki lub słupki. Na rozgrzaną
patelnię wlej łyżkę oleju, wsyp pieprz i paprykę i smaż przez chwilę
aż z patelni zacznie się unosić wyraźny zapach przypraw. Dodaj imbir i
czosnek i smaż aż lekko się skarmelizują (ale nie przypalą). Na koniec
dodaj dymkę i jeszcze chwilę przesmaż. Przełożyć do drugiego naczynia
i odstawić na chwilę.
Na
patelnie wlej pozostały olej, wrzuć umytą i osuszoną fasolkę. Smaż aż fasolka zmięknie i zacznie się zrumieniać. Może to potrwać 15-25 minut w zależności od gatunku fasolki i jej wielkości. Jeśli chcesz skrócić proces smażenia użyj wcześniej podgotowanej fasolki. Kiedy będzie już
odpowiednio miękka dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków
koktajlowych i przysmażone przyprawy i smaż całość jeszcze przez około 2 minuty aby fasolka przeniknęła smakiem przypraw.
Posól do smaku.
Jako dodatek polecam duuużą szklankę zimnej wody:).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.