środa, 26 sierpnia 2015

Cukinia z pomidorami i miętą

 

Cukinia to tego lata zdecydowanie warzywo numer jeden w mojej kuchni. Jem ją z przyjemnością zarówno na surowo jak i w gorących daniach. Świetnie smakuje gotowana, pieczona, smażona czy grillowana ale prawdziwym hitem stała się odkąd w mojej kuchni pojawiła się tarka spiralna pozwalająca na przygotowanie "makaronu" z warzyw. Takie "spagetti" przygotowuje się o wiele szybciej, jest niezwykle sycące i zdrowe a gdy mam ochotę na dokładkę to nie kończy się to wyrzutami sumienia.


Składniki:
  • 2 cukinie (najlepiej jedna mała i jedna duża),
  • mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 pomidory z oleju + olej do smażenia,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • listki świeżej mięty,
  • kilka kostek tofu z zalewy à la feta lub innej,
  • kilka czarnych oliwek,
  • sól,
  • pieprze,
  • ocet balsamiczny
 


Przygotowanie:

Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju spod pomidorów. Małą cukinię przekrój na 4 i posiekaj w 2-3 mm plasterki. Jeśli w środku ziarenka możesz je wyciąć. Podsmaż razem z cebulką aż zacznie się rumienić. Dodaj posiekany czosnek, posiekane oliwki i pomidory z oleju. Dodaj łyżkę octu balsamicznego, dopraw solą i pieprzem. Dużą cukinię zetrzyj na tarce spiralnej lub pokrój w cienkie paseczki. Dodaj na patelnię i podsmaż przez chwilę mieszając. Przełóż na talerz, posyp posiekaną miętą, pomidorkami i kostkami tofu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.