Jeśli miałabym wybrać ulubioną szarlotkę to ta z dynią znalazła by się w samej czołówce. Jest idealna, słodka i kwaskowa, kucha i mięciutka jednocześnie. Po prostu pyszna. To najlepsze ciasto jakie jadłam w tym roku, mocno uzależniające. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu na gorąco z lodami jak i na zimno kolejnego dnia... o ile choć kawałek zostanie. Jeśli nie macie w domu golden syrup szybko przygotujecie go samodzielnie, możecie też wykorzystać miód lub syrop klonowy.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek zimnej wody
- 300 g margaryny bezmlecznej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Masa jabłkowo dyniowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 0,5 kg dyni o sypkim miąższu np. hokkaido
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
- 1 ziarenko kardamonu
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cukru
Wierzch ciasta:
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek golden syrup
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz kakao, szybko zagnieść. Podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Odstawić do lodówki na 30-40 minut lub do zamrażarki na 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki dowolnej wielkości i uprażyć z odrobiną wody tak by powstał gęsty mus. Dynię pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm, przesmażyć z odrobiną wody i poddusić aż lekko zmięknie. Wymieszać z jabłkami. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dodać do musu. Można też wykorzystać gotową przyprawę do piernika.
Przygotować blachę o nieprzywierającej powierzchni lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę jasnego i połowę ciemnego ciasta. Podpiec przez 15 minut w temp. 170 st. C. Na gorące ciasto wyłożyć nadzienie dyniowo-jabłkowe i zetrzeć resztę ciasta.
Orzechy posiekać i lekko podprażyć w piekarniku lub na patelni. Gorące orzechy wymieszać z golden syrupem i masę wyłożyć na ciasto. Odstawić do przestygnięcia lub podawać na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.