poniedziałek, 10 października 2016

Krem z kukurydzy


Za oknem szaro i deszczowo a to znak, że pora przygotować coś sycącego i rozgrzewającego. Dzisiejsza propozycja to lekka ale sycąca zupa krem ze świeżej kukurydzy w trochę niecodziennym wydaniu bo z dodatkiem kremowego mleczka kokosowego. Podana ze świeżą pietruszką i popcornem nadaje się idealnie na obiad lub lekka kolację w deszczowy i zimny dzień jak dzisiaj. Mleczko kokosowe jeszcze bardziej podkreśla słodycz kukurydzy, aby ją przełamać wzbogaciłam smak zupy o sok i skórkę z cytryny. Dodatek chilli i to w aż 3 wersjach jeszcze bardziej podkręca smak i sprawia, że zupa jest mocno rozgrzewająca i pyszna.


Składniki (na 4 porcje) :
6-8 kolb kukurydzy,
puszka mleczka kokosowego,
mała marchewka,
gałązka selera naciowego,
szalotka lub mała cebulka,
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki imbiru,
0,5 łyżeczki płatków chilli,
1 małe świeżę chilli,
1 l bulionu warzywnego lub 2 kostki warzywne,
ząbek czosnku,
skórka z cytryny + sok z połówki cytryn
1 łyżka oleju
garść popcornu, świeża pietruszka, ziarna kukurydzy (surowe lub gotowane), olej z dodatkiem chilli do podania

Przygotowanie:
Marchew, cebulę, seler naciowy obrać i pokroić w drobną kostkę. W wysokim garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim krótko warzywa. Wyłuskać kukurydzę z kolb najlepiej trzymając pionowo i wycinając ziarna ostrym nożem. Dodać kukurydzę do zeszklonych warzyw, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut aż kukurydza będzie miękka. Do zupy można też wykorzystać wcześniej ugotowaną kukurydzę lub kukurydzę z puszki, co znacznie przyspieszy gotowanie. Dodać kurkumę, imbir i posiekany drobno czosnek oraz chilli. Ugotowaną kukurydzę zblendować na gładki krem dodając puszkę mleczka kokosowego. Doprawić solą oraz skórką i sokiem z cytryny. Przed podaniem zupę udekorować ziarnami kukurydzy, popcornem i świeżą pietruszką, oraz skropić olejem z chilli i oprószyć płatkami chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.