Bardzo lubię jesień, kolory, smaki i zapachy... cała ta niesamowita atmosfera. Wszystko psują tylko zimne poranki. Ale i na to mam sposób... pyszne, rozgrzewające śniadanie z dodatkiem słodkich bananów i orzeszków ziemnych. Dla mnie najsmaczniejsze na gorąco ale równie dobrze smakuje na zimno zapakowane do słoiczka i nabierające jeszcze smaku przed drugim śniadanie.
Składniki:
- szklanka białego ryżu,
- 1 szklanka mleka roślinnego + 1,5 szklanka soku dyniowego lub wody),
- 5 łyżek pure z dyni,
- 1 banan,
- 1 łyżka cukru,
- garść orzeszków ziemnych, najlepiej uprażonych na suchej patelni,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- ekstrakt z wanilii,
- syrop klonowy,
- pestki dyni,
- 2 łyżki jogurtu sojowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem zagotuj sok dyniowy. Wsyp ryż i gotuj przez 5 minut na małym ogniu, dodaj porcjami mleko, i gotuj aż ryż będzie miękki od czasu do czasu mieszając by nie przywarł do garnka. Jeśli zawartość garnka jest zbyt gęsta a ryż nadal twardy możesz dodać więcej soku, wody lub mleka.
- Na koniec dodaj pure z dyni, cukier (użyłam cukru muscovado, który nadaje lekko karmelowego posmaku) przyprawy i szczyptę soli, dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia a następnie zestaw z ognia pod przykryciem na 10 minut.
- W tym czasie pokrój banana w plasterki. Upraż orzeszki na suchej patelni i delikatnie je posiekaj.
- Gotowy ryż przełóż do miseczek lub słoiczków, na wierzch dodaj łyżkę jogurtu i udekoruj bananami. Skrop syropem klonowym i oprósz orzeszkami. Dla przełamania słodyczy możesz dodać również kilka solonych pestek dyni.
taki jesienny, taki smaczny, taki ładny :)
OdpowiedzUsuń