czwartek, 8 października 2015

Pudding ryżowo-dyniowy z bananami


Bardzo lubię jesień, kolory, smaki i zapachy... cała ta niesamowita atmosfera. Wszystko psują tylko zimne poranki. Ale i na to mam sposób... pyszne, rozgrzewające śniadanie z dodatkiem słodkich bananów i orzeszków ziemnych. Dla mnie najsmaczniejsze na gorąco ale równie dobrze smakuje na zimno zapakowane do słoiczka i nabierające jeszcze smaku przed drugim śniadanie.


Składniki:
  • szklanka białego ryżu,
  • 1 szklanka mleka roślinnego + 1,5 szklanka soku dyniowego lub wody),
  • 5 łyżek pure z dyni,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka cukru,
  • garść orzeszków ziemnych, najlepiej uprażonych na suchej patelni,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ekstrakt z wanilii,
  • syrop klonowy,
  • pestki dyni,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem zagotuj sok dyniowy. Wsyp ryż i gotuj przez 5 minut na małym ogniu, dodaj porcjami mleko, i gotuj aż ryż będzie miękki od czasu do czasu mieszając by nie przywarł do garnka. Jeśli zawartość garnka jest zbyt gęsta a ryż nadal twardy możesz dodać więcej soku, wody lub mleka. 
  2. Na koniec dodaj pure z dyni, cukier (użyłam cukru muscovado, który nadaje lekko karmelowego posmaku) przyprawy i szczyptę soli, dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia a następnie zestaw z ognia pod przykryciem na 10 minut. 
  3. W tym czasie pokrój banana w plasterki. Upraż orzeszki na suchej patelni i delikatnie je posiekaj.
  4. Gotowy ryż przełóż do miseczek lub słoiczków, na wierzch dodaj łyżkę jogurtu i udekoruj bananami. Skrop syropem klonowym i oprósz orzeszkami. Dla przełamania słodyczy możesz dodać również kilka solonych pestek dyni.




1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.