wtorek, 6 października 2015

Lekka zupa z kukurydzy i cukinii z kaszą gryczaną


Generalnie nie przepadam za zupami... a może powinnam napisać "nie przepadałam" bo od jakiegoś czau w kuchni dzieje się totalnie zupowe szaleństwo. Świeżo, szybko, kolorowo, sezonowo za każdym razem inaczej, niezmiennie pysznie. Ostatnio często zastanawiam się jak to się stało, że kiedyś wolałam zrezygnować z obiadu niż jeść zupę... dużo się od tego czasu zmieniło :)

Składniki:

  • mała cebula,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • pół szklanki kaszy gryczanej,
  • duża cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • bulion warzywny,
  • natka z selera lub pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju 
 
Przygotowanie:

  1.  Posiekaj cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzej garnek, wlej łyżkę oleju, wrzuć warzywa i smaż aż lekko się przyrumienią. Dodaj kurkumę i imbir.
  2. Ostrym nożem zetnij ziarna z kolby kukurydzy i wrzuć je do garnka z cebulą, dodaj kaszę gryczaną i smaż przez kilka minut a następnie dodaj ok 500 ml bulionu warzywnego. Gotuj przez 15 minut aż kasza napęcznieje a kukurydza zmięknie.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
  4. Dopraw solą i pieprzem i posyp zieleniną.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.