Uwielbiam przyprawy, ich kolory, teksturę, aromat. Fascynują mnie możliwości, które otwierają się przede mną w kuchni kiedy otwieram szufladę z przyprawami. Kilka szczypt tego, kilka tamtego i nawet z niczego udaje się stworzyć wspaniałe danie. Na co dzień używam ponad stu różnych przypraw. Nie lubię gotowych mieszanek dlatego zaprzyjaźniłam się z moździerzem i sama przygotowuję aromatyczne mieszanki potrzebne do przygotowywanych dań. Lubię te, w których przyprawy grają główną rolę, od jakiegoś czasu eksperymentuję z kuchnią marokańską, arabską, izraelską i indyjską odkrywając coraz to nowe smaki.
Dziś propozycja na lekkie ale pełne aromatu nadziewane warzywa zapiekane w sosie pomidorowym. Do przygotowania dania użyłam małych bakłażanów i ziemniaków ale świetnie sprawdzą się inne warzywa np. cukinia, kalarepa, marchew, cebula. Warto wybierać warzywa o podobnym czasie pieczenia.
Składniki:
- 2 małe bakłażany,
- 8-10 małych ziemniaków (w skórce lub bez),
- puszka krojonych pomidorów lub 0,5 kg świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę,
- 2 drobno posiekane lub rozgniecione ząbki czosnku,,
- cebula, drobno posiekana,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka nasion sezamu,
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/4 łyżeczki chilli,
- 1/2 łyżeczki garam masala,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka mąki besan (mąki z ciecierzycy),
- sól i pieprz do smaku,
- natka kolendry lub pietruszki
Przygotowanie:
- Natnij warzywa w poprzek tworząc kieszonkę na nadzienie.
- W miseczce zmieszaj wszystkie przyprawy, garść natki i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Faszeruj warzywa gotową masalą.
- Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przysmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa się przysmażą dodaj pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże pomidory. Smaż przez kilka minut aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i pozostałą masalą.
- Przełóż sos do naczynia do zapiekania starając się pokryć każde warzywo w naczyniu, na koniec przepłucz patelnię niewielką ilością wody i przelej ją do warzyw.
- Zapiekaj przez około 30 minut, na pierwsze 15 minut możesz przykryć danie folią aluminiową.
- Przed podaniem posyp natką.
Smacznego!
Hej! Czy można mąkę z ciecierzycy zastąpić inną bezglutenową, np. kukurydzianą? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMąkę z ciecierzycy możesz zastąpć dowolną mąką lub całkowicie ją pominąć. W tym przepisie nie odgrywa ważnej roli.
Usuń