niedziela, 3 listopada 2019
Placki gryczane
Placki gryczane to mój pomysł na niedzielne, leniwe śniadanie. Do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Świetnie smakują na gorąco z masłem orzechowym, syropem daktylowym i owocami ale równie dobrze sprawdzają się na zimno dlatego zawsze przygotowuję większą porcję z myślą o poniedziałkowym śniadaniu do pracy. Placuszki można również mrozić. Z podanych składników wychodzi około 25 małych placuszków czyli 2 porcje.
Składniki:
1 łyżka masła orzechowego,
100 g mąki gryczanej,
1 banan, może być mrożony,
100 ml wody,
szczypta soli
Opcjonalnie:
1 łyżka suchego niebieskiego maku,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru),
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
owoce,
syrop daktylowy,
masło orzechowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuje na gładką masę, dodaję mak, proszek, kurkumę i wanilię. Smażę do zrumienienia na płycie naleśnikarki lub suchej patelni nakładając jedną łyżkę masy na placuszek. Placuszki gryczane to świetny sposób na czyszczenie blendera po przygotowaniu masła orzechowego, do brudnego kielicha wlewamy wodę i miksujemy a następnie dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.