niedziela, 3 listopada 2019

Najlepsze domowe masło orzechowe




Od dawna nie zaglądałam na bloga. Przekonałam samą siebie, że umarł śmiercią naturalną i nie warto do niego wracać. Ale dziś rano obudziłam się z myślą, że nie tylko mam ochotę coś dziś ugotować ale także sfotografować i wrzucić na bloga. Tak więc jestem i kto wie może zostanę na dłużej?





Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione masło orzechowe. Pewnie każdy z Was ma swoją ulubioną markę masła orzechowego lub przygotowuje je z ulubionego przepisu. Przez wiele lat używałam wyłącznie masła orzechowego dostępnego w najpopularniejszych sieciach spożywczych, taniego i niezłego w smaku ale... No właśnie, w którymś momencie zaczęłam zwracać uwagę nie tylko na dostępność ale też na skład a obecność oleju palmowego czy innych utwardzonych tłuszczy roślinnych przeczyła zdrowej diecie jaką staram się stosować na co dzień. Tak zaczęły się moje poszukiwania masła idealnego, przy okazji odkryłam (o zgrozo), że masło które znałam do tej pory wcale nie jest takie dobre jak mi się zdawało i ma zupełnie inną konsystencję niż masło dobrej jakości. No ale lepsza jakość to wyższa cena a ze masło orzechowe dodaję do wielu potraw, nie tylko słodkich postanowiłam zrobić je samodzielnie.





Dlaczego jest to mój ulubiony przepis? Choć do przygotowania prawdziwego masła orzechowego wystarczą same orzeszki ziemne to ja lubię wzbogacić go kilkoma przyprawami. Dzięki temu smak nabiera charakteru a każde inne masło wydaje się przy nim zupełnie bez smaku. Moje masło jest dość ostre a mimo to świetnie komponuje się ze zarówno ze słodkimi jak i słonymi daniami. W przepisie wykorzystuję najczęściej olej rzepakowy, nie jest on konieczny ale dzięki niemu przyprawy mają więcej aromatu. Jeśli nie lubisz ostrych przypraw zmniejsz ilość chilli i wykorzystaj słodką wędzoną paprykę zamiast ostrej. Do przygotowania masła potrzebne będą mocny blender i patelnia, przyda się też silikonowa szpatułka. 
Najlepiej do tego celu sprawdzają się blendery wysokoobrotowe np. Vitamix, w których masło orzechowe zrobisz dosłownie w minutę. Ja przygotowuję masło w blenderze kielichowym KitchenAid ze szklanym kielichem, który radzi sobie z orzeszkami całkiem nieźle ale proces przygotowania masła może trwać nawet 15 minut. Masło można przygotować też blenderem ręcznym z zamykanym pojemnikiem z ostrzem typu S o ile ma odpowiednią moc. Korzystałam wielokrotnie z blendera Sencor o mocy 800 W. W przypadku tego typu sprzętu jednorazowo nie należy miksować więcej niż 200 g orzechów. Do przygotowania masła orzechowego świetnie sprawdza się też wyciskarka wolnoobrotowa z wkładem do robienia lodów. W przypadku wyciskarek i blenderów z plastikowymi pojemnikami ważne jest by przed przystąpieniem do pracy całkowicie wystudzić orzeszki i nie miksować ich zbyt długo tak by nie dopuścić do zbytniego rozgrzania masła orzechowego.

Składniki:

800 g niesolonych orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju o neutralnym smaku lub oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżeczka cukru, syropu z agawy lub innego słodzika
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego chilli

Przygotowanie:

Rozgrzewam patelnie i wysypuję na nią orzeszki ziemne. Prażę je cały czas mieszając aż zaczną uwalniać orzechowy aromat i lekko się zarumienią. Zestawiam patelnię z ognia i jeszcze przez kilka minut mieszam orzeszki, wysoka temperatura sprawia, że orzeszki cały czas się prażą a nie chcemy by się przypaliły. Możesz też przesypać je do metalowej miski by zatrzymać proces prażenia.

Gdy orzeszki przestygną (ale nadal będą ciepłe) przesypuję je do kielicha blendera. Miksowanie ciepłych orzeszków jest łatwiejsze ponieważ szybciej uwalniają one olej. Korzystam z blendera ze szklanym kielichem w którym można miksować gorące zupy ale jeśli Twój blender ma kielich nieodporny na wysokie temperatury wystudź orzeszki przed miksowaniem.

W międzyczasie na małej patelni rozgrzewam olej i dodaję paprykę, mieszam do czasu aż zaczną pojawiać się bąbelki i odstawiam mieszankę.

Miksowanie orzeszków rozpoczynam od programu do kruszenia lodu, gdy wszystkie orzeszki zostaną rozdrobnione zmieniam program na mieszanie i stopniowo zwiększam obroty zwracając uwagę na pracę miksera (jeśli lubisz masło z kawałkami orzeszków odłóż kilka łyżek orzeszków na etapie kruszenia i dodaj je do masy na końcu). Od czasu do czasu mieszam by ułatwić pracę maszynie. Miksuję przez około 5 minut, gdy masło zacznie zmieniać konsystencję na płynną zmieniam bieg na 1 lub 2 i na małych obrotach miksuję masło przez około 5 minut aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.  Na tym etapie masło jest gęste ale płynne i większe obroty kiepsko się sprawdzają ale z pewnością zależy to od użytego sprzętu. Jest też prawie gorące więc jeśli nie masz kielicha odpornego na wysokie temperatury rób dłuższe przerwy w miksowaniu tak by masło zbyt mocno się nie rozgrzało. Gdy masło ma odpowiednią konsystencję dodaję olej z przyprawami, sól i cukier. Aby ułatwić pracę blendera można dodać olej z przyprawami na początku miksowania ale dodając je na końcu mam pełną kontrolę nad smakiem masła i wiem, że będzie odpowiednio ostre, nie za słone i nie za słodkie. Sól i cukier (lub inne słodziwo) można pominąć ale w tym przepisie bardzo mocno wpływają na smak więc warto je dodać.

Gotowe masło przekładam do wyparzonego wcześniej słoika. Aby nic się nie zmarnowało używam silikonowej szpatułki a na koniec gdy w blenderze zostaje odrobina masła przygotowuję smoothie lub placuszki z tego przepisu. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, u mnie taka porcja wystarcza maksymalnie na dwa tygodnie. Masło w tej postaci świetnie sprawdzi się np. w smoothie, lodach z bananów, jako dodatek do kawy czy sos do grilowanego bakłażana. Świetnie komponuje się też z plastrami słodkich jabłek, ostatnio to moja ulubiona przekąska.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.