czwartek, 9 lipca 2015

Tagine warzywny z kurkumowym kuskusem


Danie inspirowane kuchnią marokańską, którą odkryłam kilka lat temu. Czy zdarza Wam się zjeść coś tak absolutnie pysznego, że wywraca do góry nogami wszystkie smaki jakie do tej pory uważaliście za niedoścignione? Kiedy odkryłam kuchnie marokańską wszystko inne straciło smak. To wtedy zdałam sobie sprawę jak wielkie znaczenie mają dobrze dobrane przyprawy i jak wiele się zmienia gdy nie są tylko tłem a stanowią a charakterze dania.Tagine warzywny to ukłon w stronę jednych z niewielu smaków za którymi tęsknię, ale wszystko przede mną. Kuchnia roślinna daje tak wiele możliwości a przede mną jeszcze mnóstwo do odkrycia.


Składniki:
  • 10 malutkich cebul,
  • 10 rzodkiewek,
  • marchewka,
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • 500 g dyni piżmowej lub dyni hokkaido albo batatów,
  • pół szklanki ciecierzycy namoczonej wieczór wcześniej, 
  • 10 daktyli,
  • sok z cytryny,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy, 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku),
  • pieprz kajeński,
  • laska cynamonu,
  • sól,
  • garść listków mięty lub kolendry
  • płatki migdałowe lub kumin do posypania
  • szklanka kuskusu
  • wrzątek
  • bulion warzywny


Przygotowanie:

W garnku lub rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wsyp po 1 łyżeczce kuminu, kurkumy i imbiru i smaż przez chwile aż nad garnkiem zacznie się unosić intensywny korzenny zapach. Dodaj laskę cynamonu i obraną cebulę. Smaż przez chwilę starając się jak najdokładniej obtoczyć cebulę w przyprawach. Dodaj ciecierzycę i wystarczającą ilość bulionu by przykryła zawartość garnka. Duś przy uchylonej pokrywce na małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż ciecierzyca będzie prawie miękka. W tym czasie oczyść rzodkiewki, pokrój dynię w kostkę o boku 2-3 cm, marchewkę i selera pokrój w grube plastry. Dodaj warzywa oraz daktyle do garnka i duś jeszcze 20-30 minut aż ciecierzyca i dynia będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim oraz sokiem z cytryny.

Do osobnego naczynia wsyp kuskus, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i zalej wrzątkiem tak by było go o ok. centymetr więcej niż kuskusu. Przykryj talerzykiem i odstaw do napęcznienia.

Na suchej patelni upraż ziarna kuminu lub płatki migdałowe. Posiekaj zioła. Posyp gotowe danie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.