wtorek, 8 listopada 2016

Zupa pomidorowa z soczewicą i masłem orzechowym


Pomidory i masło orzechowe? Połączenie wydaje się może dziwne ale zaskakująco dobrze się sprawdza. Propozycja dla wszystkich miłośników masła orzechowego i chilli. Zupa jest bogata w smaku, gęsta i kremowa. Dodatek warzyw i soczewicy sprawia, że syci na bardzo długo.

Składniki (dla 4 osób):
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • gałązka selera naciowego,
  • kawałek imbiru,
  • ząbek czosnku, 
  • szklanka zielonej soczewicy (u mnie francuska),
  • 2 pomidory,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki oregano suszonego i kilka gałązek świeżego,
  • 1,5-2 l bulionu lub wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pasty sambal olek
  • łyżka oleju np. kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa obrać, marchew pokroić w słupki. Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć przez kilka minut aż lekko się zeszklą. W międzyczasie posiekać drobno imbir i czosnek (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać do warzyw wraz z cynamonem, kuminem i sambal olek. Do garnka wsypać soczewicę i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać bulion odlewając około pół szklanki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż soczewica będzie miękka. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka. Gotować kilka minut aż lekko się rozpadną. Dodać koncentrat pomidorowy. Pozostały bulion rozetrzeć z masłem orzechowym na gładką pastę. Dodać do zupy tuż przed podaniem, nie gotować. Zupę przelać do miseczek, można udekorować niewielką ilością pasty z masła orzechowego, kuminem, oregano i skórką z cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.