niedziela, 10 lipca 2016

Jaglanka z czereśniami


W dzisiejszych czasach kaszy jaglanej nie trzeba już chyba nikomu przedstawiać. Pyszna, zdrowa a do tego wszechstronna. Można z niej wyczarować niemal wszystko czy z myślą o śniadaniu, obiedzie, kolacji czy pysznym deserze. W moje kuchni rozgościła się na dobre. Dziś w wersji na słodko, idealna na deser lub lekkie śniadanie. Jaglanka a może budyń jaglany z czereśniami. Kilka prostych składników i gotowe. A Wam jak najbardziej smakuje kasza jaglana?


Składniki (na 2 porcje):
150 g suchej kaszy jaglanej
200 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowo-migdałowe)
2 łyżki cukru, syropu klonowego lub innego słodzika
garść czereśni
2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego ulubionego
opcjonalnie wiórki kokosowe i chia do posypania
woda

Przygotowanie:
Rozgrzać wysoki garnek i wsypać do niego kaszę. Prażyć przez chwilę aż kasza nabierze orzechowego aromatu. Ostrożnie zalać kaszę wodą tak by było jej ok cm więcej niż kaszy. Gotować przez 10 min na małym ogniu pod przykryciem po czym zestawić z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Kaszę można ugotować na mleku zamiast na wodzie pilnując by podczas gotowania nie przypaliła się.
Do ciepłej kaszy dodać mleko i zmiksować ręcznym blenderem na kremową masę o konsystencji budyniu. Jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch wyłożyć łyżkę dżemu i czereśnia (lub inne owoce). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i nasionami chia.
Tak przygotowana jaglanka świetnie smakuje na ciepło lub na zimno.Przygotowując deser z myślą o podaniu na zimno warto dodać odrobinę więcej mleka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.