Bardzo lubię sałatki w których delikatny smak warzyw łączy się z chrupiącymi grzankami i wyrazistymi dodatkami. Lekko zblanszowany brokuł sprawdza się świetnie w zestawieniu z chrupiącą bagietką, słodkimi rodzynkami i prażonymi orzechami. Sałatka jest nie tylko smaczna ale i sycąca, w sam raz na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 brokuł (same różyczki bez łodygi),
- mała czerwona cebula,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- łyżeczka octu z czerwonego wina,
- łyżka oleju,
- pół małej czerstwej bagietki,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka sumaku,
- pół łyżeczki chilli w płatkach,
- garść posiekanych orzechów laskowych,
- garść pestek dyni,
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój brokuła na małe kawałki, zagotuj wodę w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuła. Odczekaj około 2 minut. Przełóż brokuła do wody z lodem lub przepłucz lodowatą wodą.
- Posiekaj cebulę. Przełóż do miseczki, dodaj cukier i ocet. Odstaw na kilka minut.
- Rozgrzej patelnię, dodaj olej i pokrojoną bagietką. Smaż przez chwilę do czasu aż bagietka się zrumieni i stanie chrupiąca. Dodaj płatki chilli, sumak, orzechy i pestki. Smaż jeszcze przez minutę by orzechy nabrały aromatu.
- Posiekaj czosnek w drobną kosteczkę lub cienkie plasterki.
- Odsącz cebulę z zalewy. Połącz wszystkie składniki sałatki, przed podaniem oprósz solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.