sobota, 12 września 2015

Makaron z pieczonymi śliwkami i orzechami pekan


Gdyby o smaku dania miał decydowac tylko jego wygląd to danie na pewno nie znalazło by się w czołówce żadnego rankingu. Niesłusznie, za nieciekawym wyglądem ukrywa się pełny, wyrazisty i niecodzienny smak... No ale od poczatku, wczoraj dostałam od przyjaciółki kilka kilogramów przepysznych węgierek. Część z nich zmieniła się w dżem i czeka na lepsze czasy w spiżarni... choć i tak wiem, że nie doczeka tam nawet do końca roku. Została miska pyszności, która z minuty na minutę robiła się coraz bardziej pusta. Doszłam do wniosku, że tak być nie może i choć niewielka część śliwek musi wylądować w jakimś pysznym daniu. I tak się stało. W sam raz na lekki sobotni obiad do zrobienia dosłownie w kilka minut. Wbrew pozorom nie jest to danie na słodko...

Składniki (na 1 porcję):
  • 300-500 g śliwek, odpestkowanych, przeciętych na połówki,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego,
  • 200 makaronu (uzyłam bezglutenowego, kukurydzianego spagetti)
  • orzechy pecan, 
  • listki tymianku,
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Śliwki ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Posyp cukrem i skrop octem balsamicznym. Piecz przez 15-20 minut aż sok, który puściły śliwki lekko się skarmelizuje i zredukuje. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu i upraż orzechy na suchej patelni. Połowę orzechów posiekaj, drugą połowę zostaw w całości do przybrania.
Do upieczonych śliwek dodaj odcedzony makaron, posyp posiekanymi orzechami i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj połówkami orzechów. Na koniec skrop danie octem balsamicznym, posyp listkami tymianku i świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.