Propozycja na obiad dla miłośników ostrych przypraw i wyrazistych smaków. Sposób na wykorzystanie ślicznych bakłażanów, obok których nigdy nie mogę przejść obojętnie. Danie jest bardzo proste, wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki a potem zaglądać do nich od czasu do czasu zajmując się przyjemniejszymi rzeczami :)
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 4 łyżki oleju arachidowego,
- 150 g zielonej soczewicy,
- mała papryczka chilli,
- pół łyżeczki czarnej gorczycy,
- wrzątek,
- ugotowany na sypko ryż
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój bakłażana w 2 cm kawałki, cebulę pokrój na ósemki, czosnek i imbir posiekaj.
2. Pastę curry rozetrzyj w pół szklanki wody, dodaj 2 łyżki oleju arachidowego i wymieszaj z warzywami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj do czasu aż bakłażan zacznie się karmelizować.
3. Warzywa przełóż do garnka zostawiając w naczyniu żaroodpornym mniej więcej 1/3. Do garnka dodaj soczewicę i pół litra wrzątku.
4. Zawartość garnka gotuj przez około godzinę na małym ogniu aż woda wyparuje a soczewica zacznie się rozpadać. Jeśli to konieczne w trakcie gotowania możesz dodać wody aby danie się nie przypaliło.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego, wsyp gorczyce i posiekaną papryczkę chilli i smaż aż z patelni zacznie się ulatniać zapach gorczycy.
6. Daal przełóż do miseczki i posyp resztą upieczonych warzyw, podaj z ryżem ugotowanym na sypko. Całość polej aromatyzowanym olejem i posyp szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.