piątek, 25 września 2015

Daal z bakłażana i zielonej soczewicy


Propozycja na obiad dla miłośników ostrych przypraw i wyrazistych smaków. Sposób na wykorzystanie ślicznych bakłażanów, obok których nigdy nie mogę przejść obojętnie. Danie jest bardzo proste, wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki a potem zaglądać do nich od czasu do czasu zajmując się przyjemniejszymi rzeczami :)

Składniki:
  • 1 bakłażan,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 4 łyżki oleju arachidowego,
  • 150 g zielonej soczewicy,
  • mała papryczka chilli,
  • pół łyżeczki czarnej gorczycy,
  • wrzątek,
  • ugotowany na sypko ryż

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój bakłażana w 2 cm kawałki, cebulę pokrój na ósemki, czosnek i imbir posiekaj.  

2. Pastę curry rozetrzyj w pół szklanki wody, dodaj 2 łyżki oleju arachidowego i wymieszaj z warzywami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj do czasu aż bakłażan zacznie się karmelizować.

3. Warzywa przełóż do garnka zostawiając w naczyniu żaroodpornym mniej więcej 1/3. Do garnka dodaj soczewicę i pół litra wrzątku.

4. Zawartość garnka gotuj przez około godzinę na małym ogniu aż woda wyparuje a soczewica zacznie się rozpadać. Jeśli to konieczne w trakcie gotowania możesz dodać wody aby danie się nie przypaliło.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego, wsyp gorczyce i posiekaną papryczkę chilli i smaż aż z patelni zacznie się ulatniać zapach gorczycy.

6. Daal przełóż do miseczki i posyp resztą upieczonych warzyw, podaj z ryżem ugotowanym na sypko. Całość polej aromatyzowanym olejem i posyp szczypiorkiem lub zieloną cebulką.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Zostaw komentarz i/lub linka do swojego bloga.